Еньовден – празникът на лечебните билки

Еньовден – празникът на лечебните билки

Еньовден е български народен празник, който се...

Сладки с фъстъчено масло и шоколад

Сладки с фъстъчено масло и шоколад

Рецепта за Сладки с фъстъчено масло и шоколад....

Полента (качамак) на фурна

Полента (качамак) на фурна

Рецепта за Полента (качамак) на фурна, която е...

Питка "Възел"

Питка "Възел"

Рецепта за Питка "Възел". Продукти и начин на...

Модератор: Rama

Мнениеот Kayra » 19 Юни 2017, 15:18

Тъй като след раждането, обичайно ведага след това идва и кърменето, може би тази статия ще ви бъде интересна и полезна:

В ПЪРВИЯ ЕДИН ЧАС СЛЕД РАЖДАНЕТО

Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

Какво се случва с бебето

Първи контакт:
След като бебето се роди, е добре да бъде оставено върху гърдите на майката в следващия един половин до един час и никой да не го пипа, докато не се случи първото успешно засукване. Обичайно бебето не се къпе, а се подсушава със суха кърпа, като само ръчичките се оставят мокри от околоплодната течност. Миризмата от нея помага на бебето за адаптацията и за засукването. Всички медицински процедури могат да се отложат. Контактът кожа до кожа с бебето помага на бебето и майката по няколко начина:
– голото неизкъпано бебе заселва кожата си с бактериите от кожата на майката, към които то вече има изграден имунитет. Това е един от начините за превенция на заболявания по кожата. Принципът – първите по време на заселване бактерии, са първите по право. Те колонизират кожата и я защитават
– физиологичната адаптация на бебето протича по възможно най-плавния и естествен процес. Сърдечната дейност и дишането се регулират спрямо тези на майката. Телесната температура се регулира лесно и бързо. Девет месеца тялото на майката е поддържало идеалната среда за развитие на плода, няма причина да се съмняваме в неговите способности за това и след раждането. Способности, които са доказани във времето, с еволюцията и историята;
– Поставено върху корема/гърдите на майката и засукало, това води до допълнително отделяне на окситоцин. Това помага за раждането на плацентата и за по-бързото свиване на матката и предотвратяване на кръвоизлив.
Повече за първия контакт

Какво се случва с гърдите:
Гърдите обичайно се усещат меки и спокойни, така както са си били по време на бременността. Това ги прави идеални за трениране на сукане. Бебетата се раждат с инстинкт как да намерят гърдата и как да я засучат, но на нас майките ни е нужно време и практика, докато се почувстваме уверени в собствените си тела и действия.
В първия един час и в рамките на следващите максимум шест часа, бебетата са най-активни и биха искали да сучат често. Точно за това е добре бебе и мама да са заедно от раждането. Дори и майката да има плоски зърна или друга анатомична особеност, меките гърди и силния сукателен рефлекс на бебето в първите часове са една от гаранциите за успешно кърмене.
Изследване направено сред жени родили недоносени бебета показва, че тези, които са започнали да цедят гърдите веднага след раждането в рамките на първия час, след няколко седмици имат повече мляко от тези жени, които са започнали да цедят гърдите си по-късно
Коластрата – първата ваксина. Тя е в малки количества, като при изцеждане, може да се събере в чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно новородено бебе, ако то има постоянен достъп до гърдите и възможност за сукане. При изцеждане, може да ви се стори, че само капки. Когато обаче бебето суче, то стимулира гърдата много по-ефективно и по-добре от която и да е помпа или техника за изцеждане. Усещането обикновено е на силно, интензивно сукане в първия час. Така, то може да изсуче много повече от капки. Тези малки количества коластра имат огромно значение за заселване на организма на бебето с полезна микрофлора, тъй като тя е едновременно пробиотик и пребиотик .

Какво може да помогне:

Починете си заедно с бебето върху вашето тяло. Този момент е прекрасен, изпълнен с толкова емоция, топлина, чувство за гордост, необятно щастие и известно опиянение. Това е денят на вашата първа среща, девет месеца чакан. Потърсете погледа на бебето, то търси вашия- онзи забележителен момент, наричан от психолозите – imprinting или “the gaze” – онзи момент, в който бебето запаметява образа на лицето на мама, мигът на влюбването. Поздравете го, то очаква вашия глас, а той е толкова необикновен и специален, той е само за него…
Почти няма медицински показания, които да налагат майката и бебето да бъдат разделени през този първи един час. Раждането с операция, дори и да настъпят усложнения по време на операцията, ако бебето е стабилно и майката адекватна, не е причина първият контакт да не се случи. Нещо повече – този контакт, близостта на бебето до майката е предпоставка за ниски нива нива на хормонът на стреса. А кой лекар иска стресиран пациент?!
Понякога, поради сериозни здравословни проблеми или майката или бебето не са в състояние да прекарат първия един час в контакт кожа до кожа. Ако майката не е в състояние да прекара първия час с бебето си, тогава таткото може да свърши тази прекрасна работа. Природата е създала майките и бебетата със способност да се адаптират към нетипичната за гените ни ситуация на раздяла. При първа възможност бихте могли да наваксате пропуснатите моменти.
Пълната статия със снимки- http://кърменето.eu
Аватар
Kayra
нов
 
Мнения: 8
Регистриран на:
19 Юни 2017, 10:16
Местоположение:
София

Начало  • Назад към Бременност и раждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта