Природни средства срещу пърхот

Природни средства срещу пърхот

Често битката срещу пърхота е неравностойна....

JOICO вече е в България !

JOICO вече е в България !

Световно известната професионална марка...

Колан за бременни

Колан за бременни

Коланът за бременни е в помощ на бъдещата майка...

Да тренираме на дивана! 5 упражнения за мързеливки

Да тренираме на дивана! 5 упражнения за мързеливки

Вижте няколко ефективни упражнения за стегнато...

Огромна тиква огледаха на Острова

Огромна тиква огледаха на Острова

Мал Картър от английския град Мидълсбро отгледа...

Десет часа по улиците на Ню Йорк в кожата на жена (видео)

Десет часа по улиците на Ню Йорк в кожата на жена (видео)

Видео, показващо коментарите на мъжете по...

Модератор: Rama

Мнениеот Krista bg » 21 Апр 2009, 15:27

Отминаха Великденските празници, които тази година, почти съвпаднаха с моя РД. В лутане на това каква торта да избера, от коя сладкарница и т. н., ми хрумна да си направя домашна торта от...готови рула. Не, че "откривам топлата вода", но реших, че това ще ми спести бъркане, мазане, печене...а и най-вече ми се искаше да видя резултата. Бях готова, естествено, всеки момент да хукна до близката "Неделя", но Слава Богу - не се наложи. Получи се великолепна торта. Много е бърза и лесна, в общи линии е импровизацийка, но вкусна и ефектна. :) Ето в детайли моята импровизация:

Продукти:
6бр. готови рула (аз използвах тези на
"7 days" с шоколад и какао, но вариантите са много).

За крема:

500мл. течна сметана +
400мл. заквасена такава.
1/2 ч.чаша пудра захар
2 праха ванилия

За сиропиране:
1 1/2 ч.чаша кристална захар
2ч.чаши вода
2 праха ванилия
2-3 супени лъжици ром или коняк

За украсяване:
100гр. натурален шоколад.
200-300гр. ягоди.

Приготвяне:
Първо приготвям крема:

Смесвам двете сметани и разбивам с миксера на най-висока степен до получаване на пухкава пяна. Внимателно добавям пудрата захар и ванилията. Разбивам отново и оставям настрана.
После сиропа:

Бавно загрявам водата и кристалната захар докато кипнат. Оставям да покипи докато захарта се разтвори напълно, след което дърпам от огъня и ароматизирам с ванилията. Важна забележка: вместо да приготвяте сироп, може да ползвате компот.
Изграждане на тортата:

Нарязвам рулата на филийки с дебелина около 1см. Разрязвам внимателно, с предварително навлажнен нож. Навлажнявам ножа след всяко парче, за да не се ронят филийките.
Подреждам филийките на дъното на тортена форма. "Пролуките" запълвам с трохи или малки парченца. Напръсквам с коняк и сиропирам със сиропа много леко! Намазвам със сметаната. Тук е мястото ако имаме под ръка подходящи пресни плодове да ги положим върху сметаната (аз нямах, така, че не съм слагала) Мисля си, че е подходящо ягоди, банани, кивита. Дори одцедени от сиропа смокини или вишни от сладко. :wink: Така...Слагам втория и третия "блат" по същия начин. След като съм наредили трите блата, с малка част от сметаната намазвам останалите филийки от рулото и "обикалям" цялата торта като залепвам филийките вертикално. Всичко това, покривам с останалата сметана и гарнирам с ягоди и разтопен натурален щоколад. Ами...това е.
Ясно е, че вариантите са безброй - може да намажете между блатовете вместо сметана - течен щоколад. Може да добавите ядки. Може да покриете тортата с шоколад - изобщо....с една дума: фантазия.
Ето как изглеждаше моето произведение: :lol:

Изображение
Изображение
Изображение
Never too old to ROCK!
Аватар
Krista bg
наш човек
 
Мнения: 4749
Регистриран на:
18 Ное 2007, 11:57
Местоположение:
София

Мнениеот zenata » 21 Апр 2009, 15:45

браво, изглежда много вкусно. обичам и варианта останал козунак с яйчен крем, но поради обичайните обстоятелства няма как да се случи в къщи :D
Аватар
zenata
VIP
 
Мнения: 34983
Регистриран на:
23 Апр 2007, 14:16
Местоположение:
София

Мнениеот Millena » 21 Апр 2009, 16:00

Охх, и на мен ми изглежда доста вкусно, ама ще се задоволя само с виртуално парче, че след тия празници... :(
Аватар
Millena
наш човек
 
Мнения: 4451
Регистриран на:
30 Яну 2009, 22:03
Местоположение:
друг град

Мнениеот mishela » 21 Апр 2009, 16:02

Мммм, страхотно звучи и мисля да я пробвам скоро!
Но 6 бр. рула не са ли много, Криста :roll:
Изображение
Аватар
mishela
приятел
 
Мнения: 755
Регистриран на:
22 Апр 2008, 13:16
Местоположение:
Варна

Мнениеот Krista bg » 21 Апр 2009, 16:32

mishela написа:Мммм, страхотно звучи и мисля да я пробвам скоро!
Но 6 бр. рула не са ли много, Криста :roll:


Ами те, тези на "7 days" са по-малки от тези на "Сладък дом", примерно (в картонени кутии, едни). На мен ми трябваше голяма торта (абе, горе-долу, като я гледам, си е "стандартен" размер - за около 16парчета) и реших да се презастраховам с количество. Остана ми около 2/3 руло. :wink:

Женко, как го правиш това с яйчения крем и козунака - по аналогичен начин? :roll:
Never too old to ROCK!
Аватар
Krista bg
наш човек
 
Мнения: 4749
Регистриран на:
18 Ное 2007, 11:57
Местоположение:
София

Мнениеот zenata » 21 Апр 2009, 16:36

Krista bg написа:
mishela написа:Мммм, страхотно звучи и мисля да я пробвам скоро!
Но 6 бр. рула не са ли много, Криста :roll:


Ами те, тези на "7 days" са по-малки от тези на "Сладък дом", примерно (в картонени кутии, едни). На мен ми трябваше голяма торта (абе, горе-долу, като я гледам, си е "стандартен" размер - за около 16парчета) и реших да се презастраховам с количество. Остана ми около 2/3 руло. :wink:

Женко, как го правиш това с яйчения крем и козунака - по аналогичен начин? :roll:


ми да, но без плодове :D може и с крем само с жълтъци, може и мляко с малко нишесте и жълтъци и след тва добавени белтъци на сняг... :wink:
ма никога не остава козунак, де :lol:
Аватар
zenata
VIP
 
Мнения: 34983
Регистриран на:
23 Апр 2007, 14:16
Местоположение:
София

Мнениеот Praskovka- mimito » 22 Май 2009, 21:41

Това което подсказва вкуса ми е че шоколад никак ама никак не се връзва с ягоди и не само с ягоди ами с каквито и да е други пресни плодове. Клишето ягоди топнати в шоколад незнам кой малоумник го е измислил.
На торта с ягоди подхожда, ликоьор , сладко и сметана, желе, но в никакъв случай шоколад.
Шоколада си подхожда единствено с ядки, масло , сметана, алкохол, кафе и кокосови стърготини.
Не е важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от нея!

http://www.komar.org/bbq/bbq_grill_reci ... uirrel.jpg

http://img119.imageshack.us/img119/3432 ... 8b669a.gif
Аватар
Praskovka- mimito
наш човек
 
Мнения: 2173
Регистриран на:
24 Дек 2008, 23:35
Местоположение:
село

Мнениеот nelenfee » 02 Юни 2009, 15:07

ще пробрам обезателно
Парфюми и козметика от www.ivis-bg.com
Аватар
nelenfee
нов
 
Мнения: 8
Регистриран на:
11 Мар 2009, 11:33
Местоположение:
Стара Загора

Мнениеот Dale » 02 Юни 2009, 18:45

Можете да сиропирате блатове на торта и с подсладена кока-кола.
Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб!
Аватар
Dale
наш човек
 
Мнения: 5168
Регистриран на:
20 Мар 2009, 23:12
Местоположение:
Русе

Мнениеот Praskovka- mimito » 02 Юни 2009, 19:14

торлю гювеч
Не е важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от нея!

http://www.komar.org/bbq/bbq_grill_reci ... uirrel.jpg

http://img119.imageshack.us/img119/3432 ... 8b669a.gif
Аватар
Praskovka- mimito
наш човек
 
Мнения: 2173
Регистриран на:
24 Дек 2008, 23:35
Местоположение:
село

Мнениеот zenata » 03 Юни 2009, 15:52

Dale написа:Можете да сиропирате блатове на торта и с подсладена кока-кола.


звучи гадно :?
Аватар
zenata
VIP
 
Мнения: 34983
Регистриран на:
23 Апр 2007, 14:16
Местоположение:
София

Мнениеот Ivelin4eto_74 » 03 Юни 2009, 17:03

Блатове сиропирам с карамелен сироп..., който много отива на ваниловия крем... :nod:
А рецептата е супер , ще я изпробвам.... :nod:
Аватар
Ivelin4eto_74
VIP
 
Мнения: 10587
Регистриран на:
02 Сеп 2007, 20:26
Местоположение:
Варна

Мнениеот Dale » 05 Юни 2009, 19:56

zenata написа:
Dale написа:Можете да сиропирате блатове на торта и с подсладена кока-кола.


звучи гадно :?

но е изключително готино на вкус :roll:
Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб!
Аватар
Dale
наш човек
 
Мнения: 5168
Регистриран на:
20 Мар 2009, 23:12
Местоположение:
Русе

Мнениеот flowercatering » 15 Юли 2009, 15:46

Определено тортите със свежи плодове винаги са ми допадали. Но те задължително трябжа да имат повече сметана (това си е по моя вкус де). с тези ягоди, които са поставени на тортата, аз бих добавил също и парченца банани и малко киви. Но човек трябва да има фантазия и усет към смесването на вкусовите качества на хранителните продукти, и така винаги ще може да създаде собствена идея за торта или друго хранително изкушение. :-)
flowercatering
нов
 
Мнения: 2
Регистриран на:
15 Юли 2009, 15:34
Местоположение:
София

Мнениеот Вилинка » 08 Авг 2009, 14:15


Домашна торта


Списък на необходимите продукти за 4 порции:
1 опаковка готови блатове (3 броя), 1 пакет студен крем без варене, 800 мл прясно мляко; за декорация: сладкарска сметана, плодове според сезона (портокал, ябълка, грозде)

Начин на приготвяне:
1. Кремът се сипва в охладеното прясно мляко и се разбива с миксер.
2. Един от готовите блатове се намазва с крема и се покрива с втория блат, който също се намазва с крем.
3. Отгоре се слага третият блат и тортата се намазва с разбитата с миксер сметана.
4. Сметаната се заравнява от всички страни и десертът се оставя да стегне в хладилник за 10 минути.
5. Тортата се украсява с плодовете и с розички от сметана и се слага в хладилник за още 30 минути.

Изображение
Аватар
Вилинка
приятел
 
Мнения: 448
Регистриран на:
04 Дек 2007, 00:05
Местоположение:
Бургас

Мнениеот Krista bg » 11 Авг 2009, 21:51

Вилинка, браво, това на снимката, твоята торта ли е?
Какъв "студен крем без варене" използваш?
Never too old to ROCK!
Аватар
Krista bg
наш човек
 
Мнения: 4749
Регистриран на:
18 Ное 2007, 11:57
Местоположение:
София

Мнениеот margi1979 » 18 Авг 2009, 09:32

Вилинка написа:
Домашна торта


Списък на необходимите продукти за 4 порции:
1 опаковка готови блатове (3 броя), 1 пакет студен крем без варене, 800 мл прясно мляко; за декорация: сладкарска сметана, плодове според сезона (портокал, ябълка, грозде)

Начин на приготвяне:
1. Кремът се сипва в охладеното прясно мляко и се разбива с миксер.
2. Един от готовите блатове се намазва с крема и се покрива с втория блат, който също се намазва с крем.
3. Отгоре се слага третият блат и тортата се намазва с разбитата с миксер сметана.
4. Сметаната се заравнява от всички страни и десертът се оставя да стегне в хладилник за 10 минути.
5. Тортата се украсява с плодовете и с розички от сметана и се слага в хладилник за още 30 минути.

Изображение

обезателно ще го пробвам-лесно е и изглежда доста апетитно на снимката
Аватар
margi1979
нов
 
Мнения: 11
Регистриран на:
14 Юни 2009, 21:16
Местоположение:
Елхово

Мнениеот bobby_1618 » 27 Авг 2009, 12:14

Специално за тортата с готови блатове използвам крема Оле. (има го в два варианта - ванилия и шоколад). Даже не използвам сметана за отгоре, ами направо си я украсявам с крема. Много вкусно и бързо става.
Аватар
bobby_1618
нов
 
Мнения: 17
Регистриран на:
03 Юни 2008, 22:49
Местоположение:
Пловдив

Мнениеот Петра== » 12 Яну 2010, 13:04

3 с.л. какао на прах
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
1 чаена чаша захар
5 яйца

Това е рецепта за блат на торта "Рококо". До преди 6-7 години винаги ставаше превъзходен - дебел, пръхкав и вкусен, но откакто смених печката - неще и неще. Много ме е яд! Преди набързо забърквах блата и за двадесетина минути е готов. Толкова е вкусен, че понякога и само блат сме яли като десерт.
Ако някой може да ми даде съвет за печенето ще бъда много благодарна.

Иначе продължението на рецептата за торта "Рококо"
След като блата изстине се разрязва с конец на две. Долният блат се сиропира леко с компот от вишни (може и с обикновен захарен сироп + малко ром), намазма се със сметана, разбита с какао. Отгоре се покрива с натрошени целувки, ореховки и крокан (карамелизирана захар + орехи). Слага се вторият блат, сиропира се и пак същата процедура, но този път сметаната е без какао. Тортата се намазва и отстрани със сметана и се лепват резенчета плодове според сезона. Става много красива и вкусна торта.
Само да можех отново да изпичам блата както трябва! :(
Аватар
Петра==
наш човек
 
Мнения: 1135
Регистриран на:
21 Окт 2007, 16:22
Местоположение:
Варна

Мнениеот az_sam » 12 Яну 2010, 13:42

На каква температура печеш блата, Петра?
Аз загрявам фурната на 180 и после намалявам на 150, не пускам вентилатор и тавичката я слагам на най-ниската позиция на скарата.
Зад облаците небето винаги е синьо.
www.dimisoft.com
Аватар
az_sam
наш човек
 
Мнения: 2917
Регистриран на:
29 Май 2009, 07:30
Местоположение:
друг град

Мнениеот Петра== » 12 Яну 2010, 15:06

Ох, на всякаква съм опитвала - на 200 градуса, като слагам тавичката на средно ниво, на загрята до 200 градуса фурна тавичката на по-долно ниво и в първите 15 мин. изключвам горните реотани. Пробвала съм различни начини, като всеки път си казвам, че ако се получи ще запомня.
На старата печка забравих как точно беше - тя беше обикновен социалистически "Раховец", но пък блата нямаше грешка.
Понеже рецептата е стара в нея печенето е в електрическа тенджера.


Аз_сам, ще опитам както казваш, дано стане!
Аватар
Петра==
наш човек
 
Мнения: 1135
Регистриран на:
21 Окт 2007, 16:22
Местоположение:
Варна

Мнениеот slance123 » 12 Яну 2010, 17:32

Тортата от години си я правя с готови блатове и става много вкусна, ммммм. Взимам течна сметана и става, като снежанка. Ето и снимчица на последното ми произведение. :)
Изображение
Аватар
slance123
вътрешен човек
 
Мнения: 975
Регистриран на:
01 Апр 2008, 11:32
Местоположение:
не живея в България

Мнениеот esster » 18 Яну 2010, 13:02

Аз правя торта от цедено кис.мляко,настъргани(смлени на робота) ябълки и какаови бисквити Закуска- за блатове.Детето само такава обича.
Другото ,което правя е с кремове на д-р-Йоткер,че много бързо става.Блатовете си ги пека сама,по тънички са от готовите,а и не са толкова рехави.Абе,все по лесната процедура.
Изображение
Аватар
esster
наш човек
 
Мнения: 2356
Регистриран на:
19 Авг 2008, 15:07
Местоположение:
София

Мнениеот Krista bg » 06 Мар 2010, 11:51

bobby_1618 написа:Специално за тортата с готови блатове използвам крема Оле. (има го в два варианта - ванилия и шоколад). Даже не използвам сметана за отгоре, ами направо си я украсявам с крема. Много вкусно и бързо става.

Това е интересна идея, а не съм се сетила за този крем...наистина е добър и изглежда подходящ....



Аз много - много не ги обичам тези готови блатова - вярно, по-бързо е, но, друго си е "домашно" приготвеното... :)
Never too old to ROCK!
Аватар
Krista bg
наш човек
 
Мнения: 4749
Регистриран на:
18 Ное 2007, 11:57
Местоположение:
София

Мнениеот esster » 10 Мар 2010, 17:27

:arrow: Мисията невъзможна-Карамелена торта
Наистина ми се струваше невъзможна.Обаче е много лесно,като за първи опит се получи прилично.Почти е свършила,значи са я оценили домашните ми.Ето снимка на моя опит:
Изображение
Изображение
Аватар
esster
наш човек
 
Мнения: 2356
Регистриран на:
19 Авг 2008, 15:07
Местоположение:
София

Следваща

Начало  • Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта