ИГРА: На газ или ток готвите?

ИГРА: На газ или ток готвите?

Тази седмица ви питаме дали готвите на ток или...

Гащеризон според фигурата

Гащеризон според фигурата

Гащеризонът е една от задължителните дрехи за...

4 възможни причини, заради които винаги сте гладни

4 възможни причини, заради които винаги сте гладни

Чувствате ли се постоянно гладни? Има няколко...

Скарлатина - причини, симптоми и лечение

Скарлатина - причини, симптоми и лечение

Скарлатина е вид шарка, характерна за ранна...

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola с нова визуална идентичност за България

Coca-Cola представи новата визия на марката, която е...

Модератор: Rama

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 11:56

http://www.helpguide.org/mental/bipolar ... f_help.htm


Биполярното разстройство е сериозно заболяване.Това заболяване
прави хората да възприемат нормални идеи като нещо изключително. Състоянието е известно още като маниакална депресия.
Хората, изпитващи това страдание, живеят с постоянни клатушкания в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно усещане за света и живота.
Това състояние често бива бъркано с другите форми на депресия.
Какво трябва да знаем за това заболяване? Това състояние придружава страдащият през целия му живот. Съвременната медицина обаче предлага различни форми на лечение и овладяване и контролиране. То може да се овладее до ниво, при което не се наблюдават такива резки промени в емоционалната нагласа и страдащият е балансиран и устойчив на различните отключващи механизми.


Видове емоционални състояния при биполярното разстройство
Съществуват 4 типа емоционални състояния, които хората с биполярно разстройство, могат да изпитват:


1. Депресия . Депресията е състоянието, при което хората, с биполярно разстройство, се чувстват много тъжни, подтиснати и обезверени. Понякога това може да продължи дълго време. Възможно е, те да отказват дори да стават от леглото. Те не желаят да вършат нищо, защото това не им носи радост
2. Мания. Манията е другата страна на биполярното разстройство. Тя стартира с усещане за приповдигнато настроение. Но може това състояние да бъде придружено с усещания за раздразнителност, агресивност и гняв.Хората, които са в в период на мания, могат да вършат доста рискови неща.
3. Хипомания. Това състояние е малко " по-меко" от маниакалната фаза. Те усещат себе си като всемогъщи хора, които могат да вършат доста неща наведнъж. Това състояние може бързо да премине към мания или депресия.
Хипоманията е различна от манията, тя не засяга обичайната дейност и отношение с хората по начин, по който го прави манията. Хипоманията понякога минава незабележимо и остава невидима за околните.
4. Смесено настроение. Това състояние се наблюдава, когато в един ден имаме на лице различни настроения - и манията и депресията се сменят в рамките на няколко часа.


Какво представлява маниакалната депресия?
Маниакалната депресия е известна също така с наименованието биполярно разстройство. Маниакалната депресия е много сериозно заболяване на мозъка, свързано с екстремни промени в настроението, структурата, функцията и поведението.Преди години тази форма на депресия беше окачествявана като заболяване на известни хора - артисти и музиканти. Сега обаче се смята, че има много съвсем обикновени хора, които страдат от това заболяване. Възможно е, един екстремен период на маниакална депресия да доведе дори и до самоубийство.
Кога се появява маниакалната депресия?
Маниакалната депресия стартира по време на началните години на юношеството, но са известни и случаи, когато тя се появява в детството. Епизодите се сменят един с друг. Маниакалната фаза минава в депресивна, а съществува и такава, която бързо сменя единият период с друг. Някои изследователи посочват само два депресивни епизоди - епизод на мания и епизод на депресия. При маниината фаза се наблюдава еуфорично настроение, при която фаза едва ли не всичко е възможно.При депресивния период пациентът е потиснат угрижен и обзет от безнадеждност. Изследователите посочват,че е възможно и наличието на третия период, където двата се редуват с голяма бързина.Този период е най-трудно доказуем.
Признаци и симптоми по време на манииен период.
Увеличена енергия и голяма активност
Чувство на еуфория и величие и приповдиганто настроение
Говор с голяма лекота, грандиозни идеи
Липса на концентрация, нужда от малко сън
Грандомания и фалшива вяра в собствените си възможности
Липса на добра преценка
Лесно провокирани, състояние на агресия и гняв
Провокативно, натрапливо или агресивно поведение
Признаци и симптоми, които настъпват по време на депресивен епизод
Тъга, меланхолия и усещане за празнота
Прогресивна загуба на интерес в ежедневието
Липса на енергия и чувство за умора
Трудна концентрация и запомняне, трудно вземане на решения
Мисли за самоубийство
В началото на заболяването пациентите се чувстват добре и успяват да овладеят пристъпите. Постепенно обаче, те започват да губят контрол над себе си.Много хора с маниакална депресия изпитват и психоза с типични симптоми като халюцинации и заблуди.
Лечение на маниакална депресия
Тези пациенти се повлияват добре като приемат медикаменти, които стабилизират настроението им. Те облекчават симптомите си чрез използване на лекарства като литий, или антипсихотични медикаменти, дават се и различни бензодиазепинови препарати.
Не трябва да се пропуска и психотерапията и поведенческата терапия, която облекчава състоянието на хората с маниакална депресия.
източник европея.ком

и още инфо по темата -

1. Какво представлява биполярното афективно разстройство?
Разстройство, характеризиращо се с повтарящи се епизоди, при които настроението или равнището на активност на болния са същестено нарушени. Тези нарушения в някои случаи се изразяват в повишаване на настроението, увеличена енергия и активност (мания, хипомания), а в други- в понижаване на настроението, намалена енергия и активност (депресия).

В различните терапевтични и диагностични школи разстройството е наричано Манийно-депресивна психоза, Циклотимия и Циклофрения. В последната редакция на международната класификация на болестите е прието наименованието Биполярно афективно разстройство, от една страна за да има единност на диагностиката в света, от друга страна, за да се избегне погрешната асоциация на заболяването с Шизофрения поради съдържащите се в терминологията понятия като психоза, -френия.

2. Какви са симптомите при депресия?
Състояние, което се характеризира с трайно подтиснато настроение, чувство на разбитост, безнадеждност, възбуда, страх, обезсърчение. От следните десет критерия трябва да са изпълнени минимум седем:

безапетитие или загуба на тегло минимум 1кг. през последната седмица или 5 кг. през изминалата година
проблеми със съня, като безсъние, ранно събуждане или увеличена нужда от сън
липса на енергия, например изчерпаност, умора или локализирани усещания за дискомфорт (например неспокойствие в гърдите)
вътрешно напрежение или увеличени задръжки (преживявана от пациента притесненост)
загуба на интереси към обичайните дейности или намалена сексуалност
упреци към себе си или чувство на вина, страхове, мисли за обедняване или болест
оплакване от намалени мисловни функции (забавяне на мисловния процес, себевглъбяване), оплаквания от нарушена концентрация
постоянни мисли за смърт, включително желание за смърт
дневни колебания със сутрешно задълбочаване или ясно вечерно подобряване на състоянието;
усещане за липса на чувства или за вътрешна празнота
Депресивен епизод с психотични симптоми - по-тежка форма на депресията. Погрешните интерпретации и вярвания стават интензивни и често нелепи. Болните се самообвиняват за непростими грешки и позорящи ги постъпки. Могат да имат идеи за обедняване и разорение, или убеждения, че страдат от тежко телесно заболяване, че вътрешните им органи не работят и др.

3. Какви са симптомите при мания?
Продължителен период на трайно повишено или раздразнително настроение през последната една седмица или каквато и да е продължителност, когато се налага болнично лечение. Три или повече от следващите симптоми трябва да са налице (четири ако настроението е само раздразнително):

повишена самооценка или грандиозност
намалена нужда от сън (чувстват се отпочинали само след 3 часов сън)
повишена приказливост или напрежение да продължи да говори
наплив на идеи или усещане, че мислите са ускорени
отвлекаемост (вниманието лесно се отклонява от неважни или случайни външни стимули)
повишаване на целенасочената активност или възбуда
повишено въвличане в активности, доставящи удоволствие
Нарушението на настроението е достатъчно тежко, за да причини значимо нарушение на трудовото, социалното и междуличностовото функциониране или се налага приемане в болница за предотвратяване на себеувреждане или нараняване на другите или има психотични симптоми. Симптомите не трябва да са в резултат от ефекти на психоактивни вещества или вследствие на телесно заболяване

Маниен епизод с психотични симптоми:

съответни на афекта психотични симптоми - погрешни вярвания или възприятия, които съдържат типични манийни теми за притежаване на специални сили и познания, специални връзки с високопоставени личности
несъответни на афекта психотични симптоми - включени са такива симптоми като идеи за преследване (индиректно свързани с грандиозни идеи и теми), вмъкване на мисли и идеи за контрол.

4. Кои други състояния се отнасят към тази група?
Две други допълнителни състояния - дистимно разстройство и циклотимно разстройство, също се причисляват към тази група заболявания.

Дистимното и циклотимното разстройство се характеризират с наличие на симптоми, които са идентични, но степенно по-слабо изразени отколкото интензитета на симптоматиката при депресия или мания. Тук се причисляват състояния които включват симптоми свързани или водещи до депресия (като малък депресивен епизод, епизодично депресивно разстройство, пременструален синдром).

Допълнителни симптоми могат да бъдат промяна в нивото на активност, говора, съня, апетита, сексуалната активност и други биологични ритми.

5. Какво е разпространението на биполярното афеективно разстройство?
Биполярното афективното разстройство е по-често срещано заболяване от периодичната депресия. От разстройството боледува 1% от населението. Докато при периодичната депресия по-често боледуват жените, то при биполярното афективно разстройство разпределението по пол е приблизително еднакво.

Средната възраст на първия болестен епизод е на около 30 години. При Биполярното афективно разстройство се наблюдават по-често разведени и самотни, с нисък социо-икономически статус, без добро образование. Това се обяснява с по-ранното начало на заболяването.


6. Какви са причините?
Голяма част от изследователите намират различни нарушения във веществата, участващи в предаването на сигнали между мозъчните клетки. Този извод е доказан от повлияването на болестните симптоми при лечение с медикаменти, които променят обмяната на тези вещества или променят тяхната концентрация.

Открити са също връзки между ендокринната система и афективните разстройства. Важно участие имат хормоните на щитовидната жлеза, растежните и половите хормони.

Друга група фактори с отношение към болестите на настроението са нарушенията на съня. Наблюдават се проблеми в заспиването, ранно събуждане, чести пробуждания, повишена сънливост - чести и класически симптоми на депресията. Намалената нужда от сън е класически симптом при манията.

Генетични фактори - установява се по-сигурна генетична връзка при биполярното афективно разстройство, отколкото при периодичната депресия. Например, първостепенни родственици на болни с биполярно разстройство са в 8 до 18 пъти по-голям риск да се разболеят. Около 50% от всички болни имат родител с афективно разстройство, най- често с депресия. Ако единият родител е с биполярна болест, то има 25% риск всяко от децата да се разболее от афективно разстройство. Ако и двамата родителите са с биполярно разстройство риска е 50-75%.

Психосоциални фактори - стресови преживявания могат да ускорят или да отключат един епизод на афективно разстройство.

Личностови фактори - няма пряка връзка с определено личностово разстройство. Въпреки това, опредени личностови типове като зависими или хистрионни личности, свръхподредени перфекционисти, може би са в по-голям риск за афективно разстройство, в сравнение с други.

7. Какви особености на протичането може да има?
бързо циклиране - четири епизода на афективно разстройство през последните 12 месеца, отговарящи на критериите за голям депресивен епизод, маниен или хипоманиен епизод. Епизодите трябва да са отчетливо отграничени чрез частично или пълно възстановяване най-малко два месеца, или са "превключени" от епизод с противоположна полярност (например след депресивен епизод се преминава в маниен епизод).
сезонна свързаност - отчетлива връзка във времето между началото на болестния епизод с определен сезон (например системна поява на депресия през пролетта или зимата). Тук не се включват случаи при които има сезонно-свързани психологични стресори (напр. регулярно безработен всяка зима).
с постпартално начало - до четири седмици след раждане


8. Как протича биполярното афективно разстройство?
Възстановяванетомежду епизодите по правило е пълно и заболяемостта е сходна при двата пола. Пациентите само с мания се класифицират като биполярни, тъй като болни страдащи само от повтарящи се епизоди на мания се срещат рядко, според фамилната история, предболестната личност, възраст на начало на заболяването и прогноза приличат на биполярните с мания и редки депресивни епизоди.

Биполярното афективно разстройство често започва с депресия (75% при жените и 67% при мъжете) и е повтарящо се заболяване. Депресивните епизоди продължават средно около шест месеца. Повечето пациенти преживяват и депресивни и манийни епизоди, само около 10-20% имат само манийни епизоди. Манийните епизоди имат типично остро начало (часове, дни), но могат да стихнат за няколко седмици. Не лекуван маниен епизод продължава средно около 3 месеца При прогресия на заболяването, времето между отделните епизоди има тенденция да се съкращава. След около 5 епизода, интервалите между тях често се стабилизират на 6 до 9 месеца. Някои пациенти с Биполярно афективно разстройство имат бързо циклиращи епизоди.


9. Какви са особеностите при деца и възрастни, каква е прогнозата?
Биполярното разстройство може да започне в много млада възраст, рядко в късна възраст. Началото на заболяването може да е от около 8 г. възраст най-рано. Често в тази възраст погрешно се диагностицира Шизофрения или опозиционно-предизвикателно поведение.

Манийните симптоми са чести в напреднала възраст. Тук трябва да се изключат други телесни заболявания като деменция, нарушения на съзнанието, интоксикации и др. Изследванията показват, че биполярно афективно разстройство с късно начало се среща рядко.

Пациентите с Биполярно афективно разстройство имат по-лоша прогноза в сравнение с тези с периодична депресия. Пациентите могат да имат 2 до 30 манийни епизода, средно около 9. Около 40% от всички пациенти имат повече от 10 епизода. Дългосрочно проучване показва, че 45% имат множество болестни епизоди, 30% са с частично подобрение, 10% са с хронично заболяване;

Една трета от всички болни имат хронични симптоми на заболяването и значими социални затруднения.

лоши прогностични белези са лошия социален предболестен статус, алкохолната зависимост, наличие на психотични симптоми, депресивни черти, междуепизодни депресивни симптоми, мъжкия пол
добри прогностични белези са по-кратката продължителност на манийния епизод, по-късната възраст на началото, по-рядко наблюдавани идеи за самоубийство, по-малко съпътстващи психични или соматични проблеми

10. Какво е лечението на биполярното афективно разстройство?
Основната група медикаменти са т. нар. тимостабилизатори (стабилизатори на настроението). Това са препарати, които имат стабилизиращо действие върху емоциите и останалите психични процеси. Извън пристъпите на мания или депресия тази група лекарства имат регулиращ и профилактичен ефект. Основни представители на групата са Литий, Карбамазепин и солите на валпроевата киселина. Тези препарати намаляват продължителността и броя на болестните фази и удължават светлите интервали. По време на болестен епизод, особено когато е свързан с психотични симптоми допълнително се прилагат антипсихотични медикаменти и/или антидепресанти, съобразно полярността на пристъпа (мания или депресия).

Във фазата на профилактика освен медикаментозната терапия значение имат и психотерапевтичните интервенции и рехабилитация, включващи обучение на пациента и неговите близки в ранно разпознаване на симптомите и навременно специфично лечение. Това дава възможност за по-добра дългосрочна прогноза и намалява рисковете от инвалидизиране и социална дисфункция.

източник пулс.бг

Биполярно афективно разстройство (БАР)

Отнася се за наличието на манийни и депресивни епизоди в един и същ болен, които се редуват в различни периоди.

Те могат да се появяват през различно дълги периоди или да се редуват непосредствено, като след мания веднага настъпва депресия и обратно. Такъв ход на заболяването е по-наблагоприятен и често показва резистентност (липса на терапевтичен отговор) към прилаганите лечебни средства. Разбира се и за този вид протичане на афективното разстройство се намират средства, с които се овладява заболяването.Биполярното афективно разстройство има свои особености (характеристики), напр. във фамилията на определен болен има и други пациенти със същото заболяване. Тези болни по-често стигат до инвалидизиране, особено ако не се лекуват навреме и адекватно. Много важно е как и кога се започва химиопрофилактика, която ако е успешна може да облекчи състоянието на пациента. Точно тези пациенти изискват непременно лекар специалист да определи и ръководи лечението. Освен това болният и близките не следва да определят сами кога могат да прекъснат лечението или дали е подходящо да се преминава на друг вид терапия, различна от провежданата. Защото самото преминаване от един към друг вид лечение може да дестабилизира състоянието на болния или пък може да допринесе за обостряне или поява на нов пореден пристъп. Такива грешки струват много скъпо на пациента, защото тези грешки го връщат назад, на изходни позиции, с които се губи постигнатия терапевтичен успех и се започва от самото начало, с всички произтичащи от това трудности и неблагополучия. При точно ръководство от страна на лекаря и точно изпълнение на определената лечебна и профилактична система се постига оптимален успех, който може за неопределено дълги периоди да поддържа доброто психично здраве на пациента, със съхраняване на неговата работоспособност и благополучие.

Биполярно афективно разстройство (понякога наричано с остарялото си име манийно-депресивна психоза или циклофрения) е заболяване от групата на т.нар. афективни разстройства и е класифицирано като психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Някои научни изследвания посочват примери за висока корелация между това психично отклонение и творческото съзидание, таланта, дори гениалността на отделни индивиди. Хората, които са считани за биполярни, обикновено се занимават с изкуство и като цяло са много по-дръзки, смели, общителни и приказливи

КЛИНИЧНА КАРТИНА

Основните симптоми са силно повишеното настроение, двигателна активност и мегаломанните идеи. Повишеното настроение варира до еуфория, но някои болни са гневни и раздразнителни. Мисленето е ускорено, а речта - бърза. Самокритичността е винаги снижена с отхвърляне на необходимостта от лечение. Симптомите на това състояние могат да започнат да се проявяват в много ранна възраст. Броят на фазите, които са възможни е непредсказуем. Биполярното разстройство може да се ограничи до една фаза за цял живот - мания, хипомания и депресия, може да се прояви само маниакалната, хипоманиакалната или депресивната фаза (понякога в обратен ред) или е възможно да протекат и трите едновременно . Продължителността на фазите се колебае между няколко седмици и 2 години (средно 6-7 месеца), а „светлите“ промеждутъци (наричани интермисии, интерфази) между фазите траят от 5 до 7 години, но е възможно и съвсем да отсъстват. Среща се по-рядко при мъжете, отколкото при жените (общо взето седем мъже на десет жени).

ДИАГНОЗА

Не съществуват лабораторни тестове за обективна диагностика.Психиатрите се осланят основно на наблюдения в поведението и настроението на пациента, както и на семейната история на заболявания. Мания се диагностицира при поне едноседмичен период на приповдигнато или раздразнително настроение и най-малко три от следните симптоми :

* Повишена двигателна активност
* Речев напор
* Субективно ускорен мисловен поток
* Повишена самооценка или грандиозни идеи
* Намалена потребност от сън
* Абнормна отвлекаемост
* Беззадръжно поведение

ПРИЧИНИ
Доказано е, че хора с циклотимни и депресивни личностови черти са с по-голям риск за биполярно разстройство. Въпреки това причините за това състояние все още не са изяснени. Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е потвърдена с достатъчна научна достоверност. Съществува теория, че болестта е генетично обусловена. Въпреки опитите и задълбочените анализи обаче, засега нито едно психично заболяване не може да се свърже с определен ген. Съществува генетична предразположеност, защото статистиката сочи, че докато биполярното разстройство засяга около 1% от населението, неговата честота в някои семейства варира между 9% и 18%. Заболеваемостта е около 10 на 100000 за мъжете и 15 на 100000 за жените, което означава, че в град от 250000 души ще има по около 30 нови случая всяка година. Втората теория е доста непопулярна в психологията и психиатрията и свързва биполярното разстройство с начина на хранене и някои видове диети. Трета популярна теория го обяснява с нарушение на ендокринния баланс и на водно-електролитния обмен.

ЛЕЧЕНИЕ

ПРАКТИЧЕСКИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО НЯМА ЕФЕКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ, ТО ПРОДЪЛЖАВА ДО ЖИВОТ. Възможно е обаче подтискане на симптомите и предпазване от епизоди с помощта на фармакологични и психотерапевтични средства. Използват се антидепресанти, невролептици (халоперидол, хлорпромазин, оланзапин, валпроати, литий и други). Литиев карбонат се използва за разреждане на пристъпите и за смекчаване на интензитета им. Средство на избор при някои тежки случаи е електроконвулсивната терапия (забранена в някои страни), която може да даде резултат при медикаментозна резистентност.

Използването на антидепресанти е предмет на усилени дебати и разногласия. При някои случаи самите медикаменти предизвикват симптомите на болестта, а в други случаи пациентите имат мисли за самоубийство. Самите стабилизатори на настроението също имат доста ограничено действие и ефективност.

ДИФЕРЕНЦИЯЛНА ДИАГНОЗА
Манийният синдром не винаги означава биполярно разстройство. Може да е причинен от шизофрения, някои медикаменти (стероиди, симпатикомиметици и други), метаболитни нарушения - например бъбречна недостатъчност или тиреотоксикоза, както и да е следствие от тумори в мозъка или енцефалит.

ПРОТИВОРЕЧИЯ
Сред най-активните химични агенти, които водят до болестна картина, сходна с тази на биполярното разстройство, са наркотиците от групата на кокаина и амфетамините. Те обаче трябва да се употребяват дълго време, за да доведат до манийно-депресивни епизоди, като значително по-съществени в клиничната практика са тревожно-параноидните им ефекти. В последно време се водят разгорещени спорове по отношение на много аспекти на това заболяване.Все повече специалисти в областта се съгласяват, че в много от сегашните случаи се касае за грешна или изопачена диагноза. Изказва се мнение, че това, което изглежда като биполярно разстойство, може всъщност да се дължи на нездравословна диета или различни културни и етнически различия, което се приема много скептично сред научните среди.Понякога в ранна детска възраст е почти невъзможно да се направи разлика между буен характер и заболяване. Диагнозата е затруднена и в случаите, когато се касае малтретирани или недохранени деца.

Депресията в общия случай е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако това чувство трае повече от няколко седмици или се появява периодично, може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия. В кулминацията си депресията може да се превърне в маниакална, което според учените, занимаващи се с проблема Зигмунд Фройд, Карл Густав Юнг, Алфред Адлер и др. е основна предпоставка за развитието на шизофрения. Фройд и Юнг дори разглеждат маниакалната депресия като ранен, първоначален стадий на шизофренията.

Депресията може да бъде провокирана от различни фактори — биологични, психични и социални (като раждане, загуба на близък човек, развод). Признаците са липса на енергия, липса на апетит, безсъние, апатия и мисли за самоубийство, но също повишена емоционалност, свръхактивност, раздразнителност, безпричинна еуфория.


Манията е тежко медицинско състояние, характеризиращо се с крайно добро настроение, енергичност и необичаен начин на мислене. Манията може да има различни причини, но най-често е свързана с биполярно разстройство, при което периоди на маниакално състояние се редуват с клинична депресия. Маниите могат да имат различна интензивност - от умерена (хипомания) до напълно развита, включваща психотични симптоми като халюцинации.

Източник wikipedia.bg
Последна промяна Beyonce1177 на 28 Дек 2009, 13:47, променена общо 6 пъти
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 12:07

Бионсе, благодаря.

Но хайде да я преместиш вън форум Здраве, подфорум Здарвословни проблеми. Нека да не е във форум ПР. Явно момичета д ПР се влияят.


Моля те, много те моля, аз имам нужда от теб.
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 12:07

и така, мисля че е важно да спомена че темата не е за внушаеми хора. на никой не му е добре да страда от някакво заболяване, но е факт че има и хора като нас, но повечето наистина не си знаят диагнозата.
оп късно ще сложа още инфо за бар, просто се уморих сега.
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 12:13

по погрешка я пуснах тук, писах на деси да я премести, защото аз не зная какк се прави, да се надяваме че ше го направи скоро
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 12:23

Beyonce1177 написа:по погрешка я пуснах тук, писах на деси да я премести, защото аз не зная какк се прави, да се надяваме че ше го направи скоро


Чудесно, браво Бионсе. :)

Деската ще я премести, надявам се, че да не четат в нея девойките паникьорки и да си пълнят хубавите главици с разни работи.... :)
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 12:32

като я преместят ще ти напиша за снощи и за сутринта
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 12:48

ето сега темата е преместена вее, за да не си внушават главиците. та снощи много ми се виеше свят, то вчера беше кошмар през целия ден, и през деня не взимах никакъв стабилизатор, вечерта се чух и с двете пси, и едната ми каза пак да взема тергетола и флуанксила, да обаче аз реших д ане го взимам и да видя какво ще станеее... заспах си бързо, и на сутринта познай - желание за купон, море, веселба, пуснах си и музика.... и се почна с обличането, но не само по екстравагантно, а направо кошмар, добре че понах да си повтарям че това не е редно все пак отивам на работа... овладях се. до преди малко ми се спеше, сега съм ок. въпроса ми към теб е, ти много ли си гладна като си в мания?
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 12:53

Beyonce1177 написа:ето сега темата е преместена вее, за да не си внушават "умните" главици. та снощи много ми се виеше свят, то вчера беше кошмар през целия ден, и през деня не взимах никакъв стабилизатор, вечерта се чух и с двете пси, и едната ми каза пак да взема тергетола и флуанксила, да обаче аз реших д ане го взимам и да видя какво ще станеее... заспах си бързо, и на сутринта познай - желание за купон, море, веселба, пуснах си и музика.... и се почна с обличането, но не само по екстравагантно, а направо кошмар, добре че понах да си повтарям че това не е редно все пак отивам на работа... овладях се. до преди малко ми се спеше, сега съм ок. въпроса ми към теб е, ти много ли си гладна като си в мания?


Да, умирам от глад, но не само умирам, ами и ям - цяла кутия с вафли наведнъж. И след това шоколад и бонбони....

Браво, прекрасно е, че си овладяла порива за море.

Това показва, че просто се изсиква още малко време за да може твоята биохимия да се нагоди къмкъм медикамента и да започне да ти действа.
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 12:54

правено ли ти е еег?
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 12:55

Beyonce1177 написа:правено ли ти е еег?


Не.
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 13:00

на мен да.
като почнат да ми се сменят настроенията ми е най тегаво
кога взимаш лекарствата, сутрин и на обяд и вечер , или само вечер, на мен са ми много като ги взимам ппрез целия ден, въпреки че сега пак леко съм нагоре
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 13:03

Beyonce1177 написа:на мен да.
като почнат да ми се сменят настроенията ми е най тегаво
кога взимаш лекарствата, сутрин и на обяд и вечер , или само вечер, на мен са ми много като ги взимам ппрез целия ден, въпреки че сега пак леко съм нагоре


Моята схема:
Сутрин - 1 таблетка пароксат плюс една четрътника 0.5 ривотрил

на обяд - 1/2 таблетка пароксат прюс още една четъвртинка ривотрил

Вечер - половинка ривотрил.


И ако видя зор през деня - четвъртинка ривотрил, преди изява на публично място....
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 13:10

аз бях така -
сутрин велаксин от .75 + тегретол 1 таблета от .200
обяд само тегретол 1 таблета
вечер една таблета тегретол - това няколко дни,
след което -

сутрин същото
обяд същото
и вечер 2 таблети тегретол + флуанксил от .200
и на следващата сутрин велаксин +тегретол+флуанксил, но от както ми стана адски зле -
сутрин велаксин + тегретол
обяд нищо
и довечера трябва да взема тегретол
но отчитам че сега започва да ми идва енергия.
по принцип като съм в мания ми се иска да се забавлявам, и съм супер позитивна ако някой не ме нарани обаче.
и си мисля за купони само, барове, хора, най важно ми е да има хора... и музика... :roll:
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 13:18

Beyonce1177 написа:аз бях така -
сутрин велаксин от .75 + тегретол 1 таблета от .200
обяд само тегретол 1 таблета
вечер една таблета тегретол - това няколко дни,
след което -

сутрин същото
обяд същото
и вечер 2 таблети тегретол + флуанксил от .200
и на следващата сутрин велаксин +тегретол+флуанксил, но от както ми стана адски зле -
сутрин велаксин + тегретол
обяд нищо
и довечера трябва да взема тегретол
но отчитам че сега започва да ми идва енергия.
по принцип като съм в мания ми се иска да се забавлявам, и съм супер позитивна ако някой не ме нарани обаче.
и си мисля за купони само, барове, хора, най важно ми е да има хора... и музика... :roll:


по въпроса за товята схема, не мога да кажа нищо. пси-тата знаят какво и как да изписват.

но сега, като ти е душла музата, и кипиш от енергия, няма ли да ти е по-добре да я насочиш към работата си?
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 13:20

аз си работя така и така, но ако те отвличам, няма да те акачам.
днес трябваше да интсалирам нещо на един компютър, и не зная до края на деня как ще е. но предполагам е няма да е натоварено.
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 13:26

Beyonce1177 написа:аз си работя така и така, но ако те отвличам, няма да те акачам.
днес трябваше да интсалирам нещо на един компютър, и не зная до края на деня как ще е. но предполагам е няма да е натоварено.


Чудесно е, че можеш едновременно да работиш и да си във форума.

И аз бях така навремето, ама бех по-млада :) .

Както виждаш, аз по-трудно от тебе се концентрирам, ама не е краят на света, я. :)

Взех си материала за БАР на отделен файл, довечера ще си го чета и препрочитам.

А пък мисля да се възползвам и от съвета на Дама Каро - да чета Библията.
Чела съм Новия завет няколко пъти преди 15-на години, части от Стария завет, ама ако довечера имам сили, ще почна пак да я чета.

Утре ще докладвам.
:) :)
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 13:37

толкова неща трябва да чета, че направо не зная кога ще насмогна...
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Rama » 26 Ное 2009, 15:51

Момичета, добре дошли в подфорума.
Понякога нямам време да чета всички постове. Затова ви моля, ако има нужда от намеса, пишете ми ЛС. :)
Аватар
Rama
VIP
 
Мнения: 26107
Регистриран на:
13 Юли 2006, 10:29
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 15:55

Rama написа:Момичета, добре дошли в подфорума.
Понякога нямам време да чета всички постове. Затова ви моля, ако има нужда от намеса, пишете ми ЛС. :)


Благодаря от свое име, предполагам, че и Бионсе ще се присъедини към моя постинг. :)

Форумът е за да се отървем от това пусто наше БАР, т.е. поне да се научим ние да го контролираме, а не то нас. :naboi:
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 16:00

като чета още по тази тема направо ме хваща страх, егати кошмара, лошото е че лечение няма, само поддържащи лекарства. сестра ми ми разказа за нейна позната, която има същата диагноза, и като не си взима лития почва да говори че е принцеса даяна (лека й пръст) и ще си наеме частен шофьор. това е много гадно. от както ми поставиха диагнозата, а това стана вчера или във вторник, вече не си спомням даже, се опитвам да свикна с тази мисъл, отвратително е. просто нямам думи. тегретола ме кара да забравям, нищо не си спомням даже от снощи, само че трябваше да се обаждам потелефона на втората пси. просто не знам дали ще преодолея факта че цял живот ще съм на лекарства, и факта че ако не ги взимам няма да функционирам нормално в обществото.
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 16:09

Beyonce1177 написа:като чета още по тази тема направо ме хваща страх, егати кошмара, лошото е че лечение няма, само поддържащи лекарства. сестра ми ми разказа за нейна позната, която има същата диагноза, и като не си взима лития почва да говори че е принцеса даяна (лека й пръст) и ще си наеме частен шофьор. това е много гадно. от както ми поставиха диагнозата, а това стана вчера или във вторник, вече не си спомням даже, се опитвам да свикна с тази мисъл, отвратително е. просто нямам думи. тегретола ме кара да забравям, нищо не си спомням даже от снощи, само че трябваше да се обаждам потелефона на втората пси. просто не знам дали ще преодолея факта че цял живот ще съм на лекарства, и факта че ако не ги взимам няма да функционирам нормално в обществото.


Е, аз пет години съм на тези лекарства. Както ти описах по горе схемата.
И хич и не помислям да ги спирам.

Ами авгажимента да си вземаш медикамента е по-малък, отколкото примерно да си купуваш цигари, да мислиш винаги имаш ли пълна кутия....да трябва д асе съобрадяваш по 15 пъти на ден дали да запалиш, дале не...- правиш го автоматично.
Дано не си пушач де, щото аз пуша не като за световно, ами като за олимпиада! :)

Идеята ми беше, че не е чак такъв пролбем. Вземането на конкретните медикаменти се превръща в навик. Знаеш ли в каква изящна кутийка си ги вържа моите хапове и небрежно-елегантно си ги вадя на обяд... :) Чак им се приисква на колежките да са като мен. :)

Ами и късогледството е неличимо, за цял живот.
И далекогледствато. Е, носят си хората очилата, и хич и не се замислят.

И аз съм с очила. :)

Опитай е да приложиш същия подход, същата гледна точка и кам БАР.

Виждаш ли колко е важна гледната точка и нагласа - за мен информацията, която ти намери е успокояваща, а теб те тревожи. А няма защо да се тревожиш.
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 16:56

и аз пуша за съжаление по 1-2 кутий, зависи от напрежението ми
инфото въобще не ме вдъхновява, миналата година си бях купила кутийка за хапчета, беше прозрачна на цвят със 6 делления. после като издивях през февруари, и изхвърлих всичко, от къде апропо си я купи твоята, че то както е тръгнало...
и очила нося, и ме е срам да ги нося, и с терапевтката ми и за това говорим много, но е факт.
чакам да стане 6 и да си тръгвам, вечче не ми се стои тук, честно ти казвам, не съм манийна не че ще ходя да беснея, имам терапия днес, след това искам спокойно да се прибаре, края на седмицата е и вече ми се отразява
в събота пак съм на терапия но при другата, и след това съм на фризьор, да видя какво пак ще реша, тази коса просто непрекъснато в нея се оглеждам...
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 26 Ное 2009, 17:09

Beyonce1177 написа:и аз пуша за съжаление по 1-2 кутий, зависи от напрежението ми
инфото въобще не ме вдъхновява, миналата година си бях купила кутийка за хапчета, беше прозрачна на цвят със 6 делления. после като издивях през февруари, и изхвърлих всичко, от къде апропо си я купи твоята, че то както е тръгнало...
и очила нося, и ме е срам да ги нося, и с терапевтката ми и за това говорим много, но е факт.
чакам да стане 6 и да си тръгвам, вечче не ми се стои тук, честно ти казвам, не съм манийна не че ще ходя да беснея, имам терапия днес, след това искам спокойно да се прибаре, края на седмицата е и вече ми се отразява
в събота пак съм на терапия но при другата, и след това съм на фризьор, да видя какво пак ще реша, тази коса просто непрекъснато в нея се оглеждам...


По въпроса за текста - ще ти пиша утре, довечера ще помисля по въпроса.
Кутийката - от магазините за разни джунджурии - вие в София поне имате много. :) От китайски или индийски магазин...марианти много. Даже мисля в Халите имате щанд - долу на първия етаж, където са минералите и бигутата от минерали.

Е, това с очилата - убедена съм, че и стова ще се спарвиш - ти сама виждаш, целия сват ходи с очила...ми престижно е, някак си...
Моите са с тънки рамки, отдолу с корда. Пак ще ти кажа, в София имате прекрасни оптики, така че можеш да се барнеш с най-шикозните очила.

Нямаш основния за никакви тревоги - защото всичко, което ти преживаваш като емоции, колкото и да е тежко, ти го осъзнаваш. . Каоето иде да покаже, че не си тежко болна. Проблемът ти е психолотически, задълбочен от куп събития.

Ами ще гледаме напред и ще си вадим поуки от миналото. На повечето хора се стоварват разни житейски проблеми....

Ти си същата като мен, а аз не се притеснявам от заболяването си.
Ще видиш, и при теб ще дойде този момент.

Живот и здраве, на мейл ще ти пратя снимка, да ме видиш. :)
Аз пък за разлика от теб не обръщам внимание на косата си - ходя с коса вързана на опашка. Пси-то ми се кара, че не било женствено, да ходя като малко момиченце, че трябва да ходя на фризьор. Да, ама не - ходя си изсулена и не ми пука.
:)


И аз тръгвам вече. Хайде, хубава и спокойна вечер, да си изкараш добре на терапията.
Да си поговорите добре.

ТИ СИ НАЙ-ВАЖНАТА.
:kiss: :flower:
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Мнениеот Beyonce1177 » 26 Ное 2009, 17:30

мерси лилия кливия, аз ти бях писала на мейла вчера
дано всичко да мине добре на терапията, и днес съм със странното усещане че е петък, за съжаление не е така.
всъщност от къде си? не видях какво пише на профила ти.
до утре и приятна вечер и на теб
:flower:
Helping ugly guys have sex since 1903 - Harley Davidson

Вещица с адресна регистрация :)
Аватар
Beyonce1177
кандидат
 
Мнения: 177
Регистриран на:
25 Ное 2009, 15:55
Местоположение:
София

Мнениеот Лилия-Кливия » 27 Ное 2009, 08:11

Beyonce1177 написа:мерси лилия кливия, аз ти бях писала на мейла вчера
дано всичко да мине добре на терапията, и днес съм със странното усещане че е петък, за съжаление не е така.
всъщност от къде си? не видях какво пише на профила ти.
до утре и приятна вечер и на теб
:flower:


Вчера не съм си проверявала пощата. Посоченият е-mail ми е личен, и понякога има дни, когато забравям да го проверя.
Ще ти пиша там или на лични, откъде съм.(

Снощи вкъщи, си поръзсъждавах върху няколко идречения от материала за БАР. Ми така де, часовете по литература едно време от училище, най-накрая да ми свършат полезна работа. :)


Биполярното разстройство е сериозно заболяване.

Ами и алергията, диабетът, коксартрозата, вече споменаните от мен късогледство и далекогледство, астмата, мигрената, камъни в бърците, язва, жлъчка, невъзможнсотта да се усвояват белтъчините от храната ....Да не би да са безобидни заболявания? При всяко едно от тях, ако не се лекува, пациентът страда. При правилно лечение, болката се облекчава. И човек до края на живота си има едно наум, да се пази от определени обстоятелства, свързани със заболяването му. Така че това, че цял живот ще се събразяваме с БАР, не е световна трагедия, още по-малко пък наша собствена. :)

Предполагм си чувала за Боян Петров – биологът-алпинист с диабет, който непрекъснато трябва да си поставя инжекция с инсулин, и който изкачва 8 хилядни върхове по цял свят, като същевременно с това прави и научни изследвания. (Както ти пиша, телевизорът ралботи и чувам, че по Канал 1 ще има филм именно за него и други алпинисти, изкачвали върхове в Пакистан. Ще намеря програмата на ТВ за да ти пратя точния час и ден. Ако искаш, имаш време и настроение, гледай го.)

Проблемът е че когато стане дума за БАР, веднага на подсъзнателно ниво при повечето хора се включва срамът от «стигмата», че има психичен проблем. На никого и през ума не му минава, да се срамува, че има диабет. Или че има астма, или язва.
Напротив, при физическите болести, хората са склонни да споделят, ако те самите са болни, или пък да съчустват и помагат, ако някой друг се е разболял.

За съжаление в българското общество, все още има остатъци от колективен «срам» по отношение на психичните заболявания.

Е, Бионсе, ние с тебе, както и другите с подобно заболяване, не можем да си разрешим лукса да се срамуваме или страхуваме от това че имаме БАР. Можем да си оползотворим времето с по-полезни и приятни дейности :) – четене, ядене, ходене на кино, концерти, на разходка в парка с истински приятели, на екскурзии, пътешествия (аз лично се и отдавам на последните две при първа възможност)
Проблемът със срама остава за тези хора, които евентуално не ни приемат. (А те са пренебрижимо малко, убедила съм се.).

Да ти кажа, аз лично съм споделила с всчки близки и роднини, колеги, приятели че ходя редовно на психотерапия и вземам медикаменти. Даже започнаха да ме питат, да ги свързавам с моята пси, че еди кой си техен близък имал нужда, но се срамувал да попита....
Всъщност и аз като теб в началото малко се страхувах как колегите ще приемат този факт. Даже не толкова аз самата, ами заради майка ми: какво щели да кажат хората, да не ме били изолирали, и прочие дъра-бъра старовремски простотии...

Но когато трябваше все пак да обяснявам силен пристъп на мания в резултат от първоначалното вземане на антидепресанти, вече нямаше накъде. След като потроших стъкла в офиса, държах се приповдигнато в състояния на адски силна мания, наговорих куп неща, които и не помня, държах се смахнато, след като манийният епизод премина и дойдох на себе си, просто трябваше да обясня на хората какво се случва с мен и да се извиня.

И за мое учудване, вместо да ми се подиграят, хората разбраха, влязоха ми в положението и бяха търпеливи, докато кризите преминат.

Колегите ми са интелигентни, конкуренцията в офиса е голяма, работи се на високи обороти, може би даже колкото при вас, но въпреки всичко нещата бяха разграничени тогава ясно.
Конкуренцията си беше конкуренция, човешките отношения – човешки отношения.
(Обещавам да ти пратя снимки, за да видиш, че не съм с усмирителна риза на работното си място) :)

Значи тази манийност се получи при мен три пъти – тъй като смених три различни АД, докато последната пси ми уцели точния.
При всяко започване на лечението с нов АД, докато организмът и мозъкът привикнат, има тази мания. Но при първите 2 случая псито ми беше неподходящ, въобще не ме питаше какво чувствам, и ме остави в манийното състояние две седмици, без дума да обели.

Слава Богу от пет години насам, откак вземам сегашния си медикамент, повече такива пристъпи не съм имала.

Та затова ти казвам, имай малко търпение, пък и доколкото мога да усетя от начина ти на писане, най-тежкото премина вече.


Какво представлява биполярното афективно разстройство?
Разстройство, характеризиращо се с повтарящи се епизоди, при които настроението или равнището на активност на болния са същестено нарушени. Тези нарушения в някои случаи се изразяват в повишаване на настроението, увеличена енергия и активност (мания, хипомания), а в други - в понижаване на настроението, намалена енергия и активност (депресия).


Е, че какво толкова страшно има и в това? Просто обикновени периоди, на тъга и радост при хората без БАР. А при нас, както ти много правилно отбеляза, БАР засилва тези истински чувства до емоционалните състояния «мания» и «депресия».
Е, както казваше баба ми, Бог да я прости, на всичко се намира колай (т.е. начин да се разреши). :)

Може би ти изглеждам много силна, всъщност само съм по-опитна.
И ти самата знаеш, че и аз имах период на депресия, когато се сринах.
Най-вероятно ще имам още такива сривове, но съм убедена, че ще ги преодолея.

С подкрепа на хора всичко се преодолява...

Успех днес, аз едва ли ще мога да вляза във форума, пък и в интернет по лична работа. Имаме оперативка и ....сещаш се... :roll: :faint: :fun:Да ти кажа, чувствам се перфектн оот вчерашното леко покачване на дозата на пароксата.
Но просто моят организъм е привикнал, и приема по-леко промяната в дозите.

Надявам се да е било успешно при теб.
Умиране няма и задачата има рeшение. - Стъчо Джонсън
Аватар
Лилия-Кливия
приятел
 
Мнения: 306
Регистриран на:
07 Юли 2009, 13:36
Местоположение:
друг град

Следваща

Начало  • Назад към Здравословни проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта